Of hij stiekem fan was van de toen mateloos populaire Adele, houden we geheim, maar feit is dat Jochem in 2011 bij Pro-Fa startte. “Ik kwam oprichter Christ tegen bij mijn opleiding Industriële Automatisering in Den Bosch en heb mijn afstudeeropdracht bij Pro-Fa gedaan. Daarna ben ik hier als een Pritt-stift blijven plakken. Industriële automatisering is mijn wereld. Ik heb altijd een fascinatie gehad voor hoe dingen gemaakt worden.”
Hoewel Jochem bij Pro-Fa is blijven plakken, geldt dat zeker niet voor zijn rol binnen het bedrijf. “Ik ben inmiddels een beetje een octopus met een mix aan verantwoordelijkheden. Ik ben begonnen als software engineer, heb toen snel de stap gemaakt naar senior, ben lid geworden van het managementteam en ben vervolgens eigen projecten gaan draaien. Omdat daar bovendien consultancywerk is bijgekomen – denk aan het ontwikkelen van concepten – kun je best stellen dat ik een heleboel vingers in de pap heb.”
Jochem’s favoriete pap is de data-laag. Oplossingen dus die ‘bovenop’ de procesbesturing worden gebouwd en sturingsinformatie ontsluiten. “Ik ben van nature een early adopter. Als er iets nieuws op de markt komt, wil ik dat meteen uitproberen. En de MES-ontwikkelingen gaan razendsnel, dus dat triggert me. Cloud computing. Data science. Samen met een paar collega’s duiken we graag in nieuwe tooling om te onderzoeken wat we ermee kunnen.” Het mooiste project? “Een MES-oplossing voor een auto-onderdelenfabrikant. Daar hebben we innovatieve technieken, zoals zelflerende algoritmen en 3D visualisaties, toegepast, waardoor productiefouten snel zichtbaar en oplosbaar zijn. In de toekomst willen we dreigende knelpunten op voorhand signaleren. Dat project zie ik als ons paradepaardje.”
Los van de inhoudelijke uitdagingen en de kans om wisselende rollen in te vullen, is Jochem te spreken over de setting. “Er gebeurt altijd wel iets. De overname door Unica, nieuwe samenwerkingen met bedrijven, het omarmen van innovatieve technologie– je merkt dat je bij een groeiend bedrijf werkt. Met hele fijne mensen, want de onderlinge sfeer is goed. Het voelt als familie. Komt bij dat we grote projecten draaien, maar klein genoeg zijn om collega’s flexibiliteit te bieden. Thuiswerken is geen probleem. Werktijden liggen niet vast. Een van mijn collega’s werkt bijvoorbeeld van 11 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s nachts. En als je onverwacht je kinderen uit school moet halen, is dat ook gewoon mogelijk.” Niks meer te wensen dus? “Ik zou het leuk vinden als meer dames voor industriële automatisering kozen. Bij ons zijn ze welkom!”