“Alle bedrijven hebben het over gezellige collega’s en toffe projecten. maar dat is wel echt wat je bij pro-fa krijgt.”

Dat Jorn Berkelmans ‘iets’ in industriële automatisering zou gaan doen, lag voor de hand. Die studie volgde hij namelijk aan Avans Hogeschool in Den Bosch. De vraag was dus veel meer ‘bij welk bedrijf’. Jorn: “Ik kende Pro-Fa van een stage, maar heb mijn afstudeerstage bij een groter bedrijf gedaan. Daarna kreeg ik twee aanbiedingen. Van het grote bedrijf. En van Pro-Fa. Daar heb ik toen voor gekozen.”

Maar waarom eigenlijk? “Vooral vanwege de kleinschaligheid. Dat trok me toch meer aan. Ik heb het idee dat het daardoor gezelliger is met de collega’s onderling. Van bedrijfsuitje tot een potje pingpong in de pauze: hier ken je iedereen persoonlijk. Kijk, alle bedrijven hebben het natuurlijk over gezellige collega’s en toffe projecten. Maar dat is wel echt wat je bij Pro-Fa krijgt. Bovendien is het werk uitdagend en kun je snel doorgroeien. Ik werk er nu twee jaar en ben officieel nog junior software engineer, maar krijg wel steeds meer verantwoordelijkheid. Binnen mijn huidige project ben ik zelfs de enige engineer.”

Kleuren in de States

Beroepshalve zit Jorn vooral in de PLC/Scada hoek. Een bewuste keuze. “Een productielijn visualiseren met data is interessant, maar mijn liefde ligt bij de ‘proces-laag’. Je stuurt dan motoren aan, laat kleppen openen en sluiten. Het is allemaal wat tastbaarder. Alles wat je doet, laat iets in de fabriek gebeuren. Dat spreekt me aan.” Hoe dicht je precies op het vuur zit, blijkt uit Jorn’s favoriete project tot nu toe. “Dat was een opdracht bij een bedrijf dat natuurlijke kleurstoffen voor de voedingsindustrie produceert. Die wilden een nieuwe fabriek in Amerika openen waar wij de software voor mochten ontwikkelen. Dat was inhoudelijk uitdagend en ik heb er veel van geleerd, vooral omdat ik twee keer de fabriek in Amerika heb bezocht. Eerst om de oplossing te implementeren. Later voor de inbedrijfstelling.”

Junior visitekaartje

Een flinke change of scenery. “De fabriek staat in North Carolina. In de buurt van Charlotte. Dat is een redelijk grote stad, maar verder is het een beetje een plattelandsomgeving. Een superleuke ervaring, want ik trok op met zes mensen vanuit de klantorganisatie die ook vanuit Nederland waren overgevlogen. ’s Avonds gingen we een hapje eten en in het weekend trokken we er als groep op uit. Dat je als junior dat soort kansen krijgt, is best bijzonder. Ik kon natuurlijk terugvallen op ondersteuning vanuit Nederland, maar voor de klant was ik hét gezicht van de Pro-Fa oplossing.”