“Wat pro-fa bijzonder maakt? De vrijheid en flexibiliteit die je krijgt!”

Begin ’30. Afgestudeerd in industriële automatisering aan Avans Hogeschool. Groot fan van motoren. En sinds zijn afstudeerdopdracht thuis bij Pro-Fa. Dat is de kortst mogelijke beschrijving van MES Engineer Tim Kluijtmans. “Wat me het meest aanspreekt? Ik ben gefascineerd door techniek. Dat je iets zo kunt programmeren dat machines gaan bewegen zodra je op een knop drukt.”

Net als veel van zijn collega’s, kwam Tim tijdens zijn HBO-opleiding met Pro-Fa in contact. “Ze werken nauw samen met Avans en we mochten met een groepje studenten een opdracht voor hen uitvoeren. Op kantoor. Dat beviel zo goed dat ik ook mijn afstudeerstage bij Pro-Fa wilde doen. Vooral vanwege de sfeer. Het is een fijn bedrijf. Alle deurtjes staan open. Je kunt bij iedereen binnenlopen en een praatje maken. Het voelt een beetje huiselijk, en dat spreekt mij aan.” Maar hoe belangrijk de werksfeer ook is, uiteindelijk wil je inhoudelijk uitdagend en impactvol werk doen. Tim: “Dat was ook zo bijzonder aan de afstudeeropdracht: we mochten met twee studenten een echt project draaien. Van het uitdenken van de oplossing tot de inbedrijfstelling. Je krijgt dus meteen het vertrouwen.”

Datavoeding

Inmiddels is Tim MES Engineer en pakt hij vaak de Lead. “Samen met één of twee andere engineers bouwen we de hele oplossing. Best intensief, want onze projecten lopen vaak wel een maand of zes. Soms zelfs nog langer. Ik zoom vooral in op de databasekant. Superbelangrijk, want hoe ‘slim’ alle nieuwe web-technologie ook is, als applicaties niet over de juiste data beschikken, lopen de productieprocessen genadeloos vast. Een database is misschien niet het brein van een fabriek, maar levert wel essentiële ‘voeding’.”

Weekje on-site

Springt er voor Tim een project uit? “Poeh, goeie vraag. Ik heb redelijk wat projecten gedraaid en ze hebben allemaal iets bijzonders. Wat er voor mij het meest uitspringt, was het eerste web-project waar ik aan heb meegewerkt: het opzetten van een volledig web-based warehouse management systeem (‘WMS’), inclusief uitgebreide interfacing met de MES applicatie van de klant.’. Voor mij was dat toen totaal nieuw, dus heel uitdagend. Samen met een ervaren collega heb ik een week on-site gewerkt. Ik zag dus letterlijk het resultaat van ons werk. Ik kom trouwens nog wel eens bij die klant. Altijd weer leuk om de heftrucks rond te zien rijden.”

Noorse natuur

Los van werk met ‘real life impact’ en de fijne sfeer, is Tim enthousiast over de vrijheid die hij bij Pro-Fa krijgt. En niet alleen als het op de invulling van het werk aankomt… “We hebben best veel vakantiedagen die je bovendien kunt opsparen. Dat heb ik afgelopen jaar gedaan: alle dagen die ik overhad ‘omgezet’ in een sabbatical. Ik ben toen met een camper dwars door Europa getrokken. Fantastisch. Vooral in Noorwegen heb ik mijn ogen uitgekeken. Zoveel plekken waar niemand is. Zoveel ongerepte natuur. De vrijheid en flexibiliteit die je bij Pro-Fa krijgt om dit soort dingen te ondernemen, maken het een bijzonder bedrijf.”