Het jaar 2021 kan voor ons de boeken in als zeer bijzonder, omdat Pro-Fa afgelopen november haar 15 jarig bestaan vierde. Helaas hebben we nog geen jubileumfeest kunnen geven, maar dat volgt dit jaar hopelijk nog wel. We blikken nu eerst samen met oprichter en directeur Christ Oomen terug op 15 jaar Pro-Fa.

Hoe het allemaal begon
Na zijn HTS-opleiding ontwikkelde en programmeerde Christ software en werkte hij bij HVL in Bergen op Zoom, VDL Steelweld en aan verschillende projecten in het buitenland. Het Pro-Fa avontuur begon bij MPE in Den Bosch waar hij zijn toekomstig compagnon leerde kennen. Hier startte hij 22 jaar geleden als engineering manager en had hij direct een goede klik met zijn vestigingsleider Jan de Haan. Een aantal jaren later trokken de heren samen de stoute schoenen aan en startten ze met Pro-Fa, waarbij Erik Thus zich aansloot als zelfstandig verkoper.

Op 1 november 2006 werd Pro-Fa Automation opgericht. Christ vertelt: ‘We zaten toen  met Pro-Fa in het bedrijvenverzamelgebouw de Gruyterfabriek, nabij de Brabanthallen in centrum Den Bosch. Vanuit drie aangrenzende kantoortjes werden de eerste projecten uitgevoerd. Al snel lukte het om grote klanten aan ons te binden  zoals Heineken, GEA en Bakker Sliedrecht. Het personeelbestand werd stapsgewijs uitgebreid en ook al vrij snel ondersteund met studenten vanuit de technische hogeschool Den Bosch, waar we nog steeds een goede band mee hebben. Door een combinatie van goede kwaliteit en service te leveren aan klanten & oprechte aandacht voor het personeel te behouden, hebben we Pro-Fa gestaag doen laten groeien. Zeker die eerste jaren was toch wel een erg mooie tijd!’

‘Toen in 2008 een eerste grote buitenlandse opdracht werd gescoord bij Arla in Engeland werd de focus deels verlegd van enkel PLC/SCADA projecten naar het MES-domein. Dit was een hele uitdaging, maar werd wel een groot succes en gaf weer een impuls in de vorming van Pro-Fa ’s identiteit. Enfin, zo begon het balletje langzaam steeds harder te rollen.’

Kwaliteit, service en plezier
Na de eerste 5 jaar had Pro-Fa zo’n 15 werknemers en voerde Jan en Christ samen de directie. Langzaam kwam er meer hiërarchie in het bedrijf, waarin verantwoordelijkheden werden verdeeld onder de meer ervaren engineers. SLA overeenkomsten met 24/7 support werden geleverd aan meerdere multinationals in binnen en buitenland. Steeds bleef het credo “kwaliteit, service & plezier” gelden, waarbij winstgevendheid uiteraard ook niet onbelangrijk was voor de continuïteit van Pro-Fa.  In 2014  kwam Mark Satink de directie versterken als Sales- en Marketingdirecteur en groeide de organisatie gestaag verder. De zichtbaarheid van Pro-Fa werd hierdoor vergroot en het managementteam breder. Mark bracht ook weer een nieuwe dynamiek in het team met zijn enthousiasme en salesfocus. Ook in die jaren zijn mooie grote projecten gerealiseerd en nieuwe marktgebieden betreden.


Van Pro-Fa naar Unica
De omvang van het bedrijf groeide door naar zo’n 25 werknemers, toen Christ eind 2016 werd gebeld door Unica voor een gesprek over een eventuele overname. Hij verteld: ‘Die gesprekken waren meteen zeer prettig en we besloten uiteindelijk om de aandelen te verkopen aan Unica. De overname paste goed bij de nieuwe fase van ons bedrijf’, aldus Christ. ‘Jan de Haan besloot op dat moment te gaan stoppen en Mark en ik hadden de afspraak gemaakt om dit werk nog zeker 3 jaar te doen. Mark is toch eerder weggegaan voor een nieuwe uitdaging als manager bij AVEVA. We hebben nog steeds heel goed contact en werken nog altijd samen.’

Hij vervolgt: ‘Het bedrijf werd groter, risico’s namen toe en het aantal algemene (overhead) taken nam ook toe. Door aan te sluiten bij Unica worden we nu ontzorgd op belangrijke vlakken, zoals juridisch, financieel en ICT gebied. We kunnen ons meer focussen op de dingen waar we sterk in zijn en die we leuk vinden. Als bedrijf kunnen we doorgroeien met behoud van onze kernwaarden, die sterk overeenkomen met die van Unica (“Samen maken we de toekomst”). De aansluiting bij het Unica netwerk voelde daardoor voor ons ook écht goed, je hebt de kans om je naam en identiteit te behouden en op onze eigen manier het bedrijf te runnen in samenwerking met diverse collega-bedrijven.’

Christ vindt het ook enorm boeiend om nu binnen zo’n groot concern te opereren. ‘Binnen het segment Unica Industry Solutions heb je een aantal bedrijven die als partners opereren in de industriële sector. Dat biedt voor Pro-Fa en haar klanten een grote toegevoegde waarde, omdat we over een groter aantal disciplines beschikken naast onze eigen software expertise. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan elektrotechniek, mechanica en ICT. Daarnaast is het prettig en nuttig dat je binnen het bedrijven netwerk met elkaar mee kan denken. Hierdoor blijven we onszelf ontwikkelen en dat is natuurlijk alleen maar goed!’

‘Ons team creëert het DNA van Pro-Fa’
Het doel van Christ is altijd geweest om zijn team zelfsturend te maken, te helpen met projecten en zijn personeel zichzelf te laten ontwikkelen. Dat is wat zijn baan al vijftien jaar bijzonder maakt, hij ziet zowel het bedrijf en zijn team groeien. Daarom is het belangrijk om tijdens een sollicitatiegesprek te weten en te zien of de persoon past binnen de dynamiek van Pro-Fa. ‘Het is belangrijk om de juiste persoon op de juiste plek te zetten. Alleen zo kan iemand groeien en voelt hij/zij zich happy bij ons. Vanuit daar probeer ik altijd de juiste match te maken tussen klant, project en personeel’, licht Christ toe.

Maar wat maakt werken bij Pro-Fa dan zo bijzonder? ‘Ik denk dat ik het vooral de mensen gun om een werkomgeving en functie te hebben die écht bij ze past. Een rol waarin hun kwaliteiten ten volle tot uiting komen, ze zich vrij voelen en met plezier werken, en dat ze daardoor ‘als vanzelf’ top presteren’, aldus Christ. ‘Uiteraard ben ik ook trots op de indrukwekkende en gave projecten die wij realiseren. We automatiseren complete fabrieken in binnen- en buitenland en mogen vele multinationals tot onze vaste klantenkring rekenen, maar het gaafst vind ik de teamgeest binnen ons bedrijf, waarin mensen zich kunnen ontwikkelen én met veel plezier (samen)werken.’

Op naar de volgende 15 jaar!
Voor Christ zijn de afgelopen 15 jaar voorbijgevlogen. ‘Dat is ook niet gek’, glimlacht hij, ‘want als je van je hobby, je werk kan maken, dan is iedere dag toch een feestje?’ Als Pro-Fa directeur geniet hij er dagelijks van om te werken met mensen, conceptueel te denken, te adviseren en bedrijfsmatig bezig te zijn. Maar naast zijn toffe baan heeft hij gelukkig ook nog tijd voor andere leuke dingen. ‘Ook al groeien we nog steeds en is het soms druk, er blijft nog genoeg tijd over voor gezelligheid met mijn gezin, vrienden of om lekker te kunnen sporten.’

Zowel Christ als Pro-Fa zijn nog lang niet uitgegroeid. ‘Het is heel mooi om te zien dat Pro-Fa echt een bedrijf is van de mensen zelf, en steeds minder afhankelijk is van mijn persoon. Ik heb er zin in om Pro-Fa verder door te laten groeien, samen met onze Unica Industry broers en zussen, tot een nog bepalendere speler in de markt. Op naar de volgende 15 jaar!’