“We zijn in één jaar van 126 naar 406 ‘mixbare’ recepten gegaan!”
Of je nu zweert bij verkwikkend bronwater of liever een boost krijgt van een gespierd energiedrankje: de kans dat je soft drink is afgevuld door Konings is reëel. Dat geldt ook als je wat sterkers zoekt, want ook bijvoorbeeld Brown Forman is een tevreden klant. De van origine Belgische afvuller groeit dan ook snel. Dat brengt complexe vraagstukken met zich mee, zeker als de variëteit aan producten tegelijkertijd toeneemt. Hoog tijd dus om bestaande procedés onder de loep te nemen en te investeren in modernisering en flexibilisering. Maar hoe?
Group Engineering Manager Stijn van Paemelen: “We hebben zes productiesites, verdeeld over België, Nederland, Frankrijk en het VK. In mei 2023 wordt een nieuwe blikkenfabriek, goed voor zeker 75 jobs, geopend in Belgisch Limburg. Bovendien moderniseren we bestaande sites, zodat de verwerkingscapaciteit toeneemt en we een steeds breder scala oplossingen aanbieden.” In totaal telt Konings zo’n 800 collega’s, waarvan er ongeveer 110 in Breda werken. “Die site is in 2015 van Hero overgenomen. Zij wilden minder focussen op fruitsappen en voor ons was die expertise juist heel interessant.” Inmiddels heeft de productielocatie een totale make over ondergaan. “Een paar jaar terug zijn de PET en tetralijnen vernieuwd. In 2021 gevolgd door cans. We bieden nu alle verpakkingsvormen aan. Van hotfill en glas tot tetra en blikken. Met de cans productielijn zijn er nieuwe mogelijkheden bijgekomen. Eerst werden alleen dranken met een hoge zuurtegraad – tot een pH van ongeveer 4,5 – verwerkt. Nu kunnen we ook pH-neutrale dranken, zoals dairy, produceren.” Dat doet Konings altijd voor externe partijen. Stijn: “We hebben de strategische keuze gemaakt om eigen merken af te stoten. Toen ging de wereld open, want je bent ineens geen concurrent meer. Door die barrière weg te nemen, zijn we in hoog tempo gegroeid. Vooral in het midden volume, want dat – nieuwe smaken produceren, pieken opvangen – is waar we sterk in zijn. Dat brengt wel een uitdaging met zich mee, want we moeten inspelen op de ‘vraag van de dag’.”
Nieuwe keuken
Pro-Fa ondersteunt Konings al langer, maar de samenwerking wordt steeds intensiever. “Het eerste grote gezamenlijke project was een uitbreiding met twee productielijnen, waarbij een geautomatiseerde processing oplossing is gerealiseerd. Het gaat om wat ze in Nederland vaak ‘de keuken’ noemen; het deel van de site waar producten worden aangemaakt, gemixt en klaargezet voor productie. Samen met Pro-Fa hebben we de processen vertaald naar functionele beschrijvingen voor het AVEVA platform.” Pro-Fa toonde zich een betrokken partner. “De mate waarin zij meedachten en konden inspelen op de vereiste flexibiliteit, viel op. Het resultaat is een oplossing die sterk geautomatiseerd is, maar niet in die mate dat operators niet meer weten wat er gebeurt. Niet alles is afgetimmerd, maar elke processtap wordt wel getracet, zodat we er zelf analyses op los kunnen laten en klanten kunnen laten zien wat er gebeurt. We rapporteren op een niveau dat hoger ligt dan internationale wet- en regelgeving voorschrijft. Dat spreekt grote spelers uiteraard aan. Ik durf dus best te beweren dat we dankzij deze Pro-Fa oplossing klanten hebben kunnen aantrekken.”
Doorvragen en meedenken
Mede onder impuls van dit succes werd in 2021 een meer ‘megalomaan’ project opgestart: het bouwen van een gecentraliseerde processing lijn. Stijn: “Alles draait op het AVEVA platform. Ongeacht het product of de lijn, deze oplossing verzorgt de processing. Dat vereiste goede afstemming met onze hardware partner, Penco. Gelukkig blijkt Pro-Fa altijd bereid te zijn over de eigen grenzen te kijken. Bijvoorbeeld door samen met Penco na te denken over alternatieve designs. Er komen geen programmeurs binnen die je dient te instrueren en die vervolgens bouwen wat je denkt nodig te hebben. Nee, ze vragen door, denken hands on mee over alle facetten, zodat de best mogelijke oplossing wordt gerealiseerd. De complexiteit is groot. Bijvoorbeeld vanwege het hoge volume, de ‘in te bakken’ flexibiliteit en de grote verscheidenheid aan productielijnen: we zijn van 126 naar 406 ‘mixbare’ recepten gegaan! Bovendien vullen we veeleisende producten af. Neem energy drinks. Die recepten tellen veel ingrediënten, mixen dient sequentieel te gebeuren en er moeten tussentijds kwaliteitschecks worden uitgevoerd.”
Mag het een blikje meer zijn?
Het project startte begin 2021. In augustus van dat jaar was 80% live. “Een recordtijd,” volgens Stijn. Maar ook een record dat eigenlijk dient te worden verbroken. “Klopt. We staan aan de vooravond van het volgende mooie project: de realisatie van onze nieuwe site in Genk. Daarbij is het de uitdaging om die site binnen een jaar operationeel te krijgen. Letterlijk vanuit het niets, want het pand dient nog te worden gebouwd! Ook de schaal is groter. In Breda kunnen 60.000 blikken per uur worden geproduceerd, maar in Genk zal de processing oplossing moeten zijn toegespitst op een capaciteit van 90.000 blikken. Ik wil graag met Pro-Fa om tafel gaan zitten om te bezien hoe we die klus samen kunnen klaren!”