Van 60 naar 180 pagina’s
Regelgeving dwingt Ophtec tot verregaande digitalisering. Het in Groningen gevestigde Ophtec maakt hoogwaardige (intra-oculaire) lenzen. De relatief kleine maar innovatieve speler slaagt erin succesvol op wereldschaal te opereren. “De professionals van Pro-Fa Automation passen bij onze drive naar perfectie.”
Het is de meest uitgevoerde operatie in de Nederlandse ziekenhuizen, een staaroperatie. Elk jaar vinden er ongeveer 175.000 plaats. “Wij maken lenzen die oogartsen operatief plaatsen”, vertelt Noud Wijkamp, manager Operations van Ophtec. “In geval van staar maar ook als permanente vervanging van een bril. Ophtec ontwikkelt en produceert ArtiLens en is wereldwijd het meest toonaangevende bedrijf op het gebied van brilvervangende implantlenzen.”
Innovatie is al vanaf de start in 1983 een constante binnen Ophtec. Dat geldt niet voor de wet- en regelgeving. “Het aantal wetten en regels is in de afgelopen jaren exponentieel toegenomen”, reageert Noud Wijkamp. “Regelgeving wordt strenger en strenger en dat heeft grote gevolgen voor onze productie en de software die onze machines aanstuurt. Er zijn meer technische producteisen, regels rond markttoegang, en regels betreffende datagebruik. Alle computersystemen die we gebruiken, moeten uitvoerig gedocumenteerd, getest en gevalideerd worden. Tot voor kort hadden wij te maken met de Medical Devices Directive (MDD), een boekwerk van 60 pagina’s. Nu vallen wij onder de nieuwe Medical Device Regulation (MDR), dat zijn 180 pagina’s en 20 bijlagen.”
Verdubbeld
Oude voet
“Samen met collega’s van Quality & Regulatory afdelingen monitoren we berichtgeving over wet- en regelgeving”, vertelt Klaas Scholtens, Labelling & Packaging Engineer. “Er zijn bijvoorbeeld allerlei symbolen bijgekomen die we in meerdere talen op de verpakkingen moeten doorvoeren. Door de steeds strengere eisen van klanten aan producenten in Life Sciences worden we gedwongen om klantspecifieke verpakkingen te realiseren. Dat is ook één van de zaken waar Pro-Fa Automation mee geholpen heeft. Als wij op de oude voet waren doorgegaan dan hadden we voor alle markten specifieke eindproducten op voorraad moeten houden. Met het Wonderware project zijn we er samen met Pro-Fa Automation in geslaagd om een ontkoppeling te maken tussen productie en logistiek.” “In de tweede fase van het project zijn we daarom bezig geweest om het hele verpakkings- en labelingsstuk in te richten en om ook dat klant- en landspecifiek te maken”, vult Noud Wijkamp aan. “Daardoor zijn we in staat om het hele productieproces compacter en efficiënter uit te voeren.”
“De samenwerking met Pro-Fa Automation raakt het hart van Ophtec’s productie. De MES-oplossing, waarvan zij de volledige implementatie hebben gedaan, stuurt onze hele productie aan. Dat lukt alleen als je dezelfde drive hebt voor perfectie.”