Automatisering op maat voor producent van diergeneesmiddelen

Productie van geneesmiddelen is gebonden aan strenge regelgeving. Een belangrijke eis is de nauwkeurige documentatie en validatie van het hele productieproces. Om dit sneller en exacter uit te voeren, wilde Produlab Pharma – producent van veterinaire geneesmiddelen – een hoogwaardig geautomatiseerd en papierloos proces. Vanwege de ruime ervaring met productieprocessen koos Produlab Pharma voor een samenwerking met Unica Industry Solutions.
“Automatisering is maatwerk, dus moet je de processen die je gaat automatiseren heel goed snappen”, vertelt Christ Oomen, directeur van Pro-Fa Automation dat onderdeel is van het bedrijvencluster Unica Industry Solutions. “Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is het goed leren kennen van de processen en werkwijzen van onze klant.” Tijdens een aantal workshops leerden beide bedrijven elkaar goed kennen en werd wederzijds vertrouwen opgebouwd.

Traceerbaarheid

“Alles in het productieproces van geneesmiddelen moet traceerbaar zijn”, zegt Ruud van den Doel, CEO van Produlab Pharma. Het bedrijf heeft diverse productiefaciliteiten voor vloeibare en halfvaste diergeneesmiddelen voor zowel steriele als niet steriele toediening, variërend van oogzalven tot injectievloeistoffen. Produlab Pharma maakt geneesmiddelen in opdracht van bedrijven die zelf geen faciliteiten, kennis of tijd hebben. “De regelgeving voor veterinaire geneesmiddelen is even streng als voor humane geneesmiddelen”, aldus Van den Doel. “Via consumptie van vlees kan het immers in de mens terecht komen. Het is belangrijk dat je kunt aantonen dat het hele proces en bijbehorende automatisering betrouwbaar is en het product gemaakt is zoals van tevoren gespecificeerd.”

Koppelen van data en papierloos werken

Het bijna 30-jarige Produlab Pharma is de afgelopen jaren enorm gegroeid en liep tegen overbezetting van hun productiecapaciteit aan. Van den Doel: “We zijn gaan nadenken over de bouw van een nieuwe hal voor steriele productie. Onze wens was hoogwaardige automatisering zonder papier. Alle productiesoftware gerelateerde systemen worden gekoppeld aan één plant-wide SCADA, zodat we alle data koppelen en geen papieren documenten hebben. Het eindresultaat is dat we de kwaliteit van het productieproces voortdurend beheersen en sneller werken.” Papierloos werken is voor Produlab nieuw en in de farmacie tot op heden uniek. Zo gebeurt het zetten van een handtekening voor goedkeuring van een proces nu digitaal.

Implementatie Wonderware

Produlab gaf de voorkeur aan de automatiseringssoftware van Wonderware. Als systeemintegrator heeft Pro-Fa Automation veel ervaring met deze software en de implementatie van complexe automatiseringsprojecten. Van den Doel: “Bij Pro-Fa Automation begrijpen ze hoe industriële processen werken. Je kunt daardoor sneller in detail treden en uiteindelijk sneller automatiseren.” Door een goede samenwerking tussen de drie partijen is de nieuwe farmaceutische fabriek nu hoogwaardig geautomatiseerd. Met recht, iets om trots op te zijn!