Slimme boeren op ontdekkingsreis
Als internationaal familiebedrijf is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen. Voor Lely is slim boeren een keuze. Net als slim automatiseren. Zo blijkt uit de innovatie van de Orbiter die Lely samen met Pro-Fa Automation ontwikkelt.
“Als veehouder wil je een degelijk en duurzaam toekomstperspectief voor je bedrijf opbouwen”, vertelt Edwin Honings, Program Manager Business Development bij Lely. “Gezien de huidige economische situatie zijn daarvoor geen garanties. De mondiale melkprijzen zijn wispelturig en een constante uitdaging voor de winstgevendheid van het boerenbedrijf. Intussen veranderen ook de wensen van consumenten. Zij willen weten waar hun voedsel vandaan komt, kiezen steeds meer voor lokale producten en hebben meer geld over voor kwaliteitsproducten. Welke kansen biedt dit onze klanten in de veehouderij?”
Mini-zuivelfabriek
Mijn Melk
‘Mijn Melk’ verkleint de afstand tussen boer en consument. Met het innovatieve systeem van Lely kan de melkveehouder de melk van kleine groepen koeien separaat verwerken. De smaak en samenstelling van melk variëren afhankelijk van koeienras, lactatiefase, rantsoen, het seizoen en de keuzes die bij de verwerking worden gemaakt. Door de robot kunnen we selecteren op verschillende eigenschappen van de melk. Zoals op lactose en het eiwit- en vetgehalte. Dat maakt het voor de boer mogelijk om onderscheidende producten te maken op de boerderij. Iets wat in een reguliere fabriek niet kan. De software van Pro-Fa Automation speelt hierin een cruciale rol. Dankzij de software is de geproduceerde en verpakte melk volledig traceerbaar tot aan de boer. Consumenten kunnen dus direct zien van welke koeien zij de melk consumeren.”
Conceptuele meedenker
‘’We zetten meer dan 600 miljoen euro per jaar om en daarvan gaat zes procent naar productontwikkeling. Daarom zoeken we naar een softwarepartij met kennis maar ook naar een partij die conceptueel meedenkt en geen puur uitvoerende partij is. Pro-Fa Automation analyseert goed wat er speelt, waar we naartoe willen en wat dat betekent voor de software. Dat is echt een kracht. Hoewel ze een externe partij zijn, is Pro-Fa Automation een directe partner voor Lely in de verdere ontwikkeling van de Orbiter.”
Start-up
“We hebben te maken met een consumentenproduct dus moeten we aan strenge voorwaarden voldoen. We zijn wel gewend aan wetgeving maar dit is nieuw voor ons. De melk moet bijvoorbeeld gedurende 15 seconden op minimaal 72˚C pasteuriseren en dat moeten we voortdurend kunnen aantonen. Iedere batch heeft een batchnummer en op elke fles staat uit welke batch die melk komt. Dat zit allemaal ingebakken in de software.
De ontwikkeling van de Orbiter is net een start-up. In een klein team bouwen we vanaf nul alles op. We maken een intensieve en avontuurlijke ontdekkingsreis waarin we het product langzaam kneden tot dat wat de markt wil. Voor die reis kies je natuurlijk alleen de beste medereizigers.”