referentie rijk zwaan

“Van twee derde stilstand naar een derde. Dat maakt dus een enorm verschil”

Wie productielijnen associeert met kilometerslange lopende banden, waar in Verstappen-tempo roze koeken op voorbij razen, komt bij Rijk Zwaan bedrogen uit. Hoewel het familiebedrijf tot de vier grootste groenteveredelaars ter wereld behoort, is het verre van een massaproductie setting. Teamleider Operations Support Ron van Heijningen: “Zaden zijn een natuurproduct. En geen enkele batch is identiek. Bovendien gaat het om kleine hoeveelheden per batch. Dan praat je over kilo’s of zelfs over een paar gram zaad per productswitch. Daar kun je namelijk een hele akker mee bebouwen. Dat betekent dat we vaak van product moeten switchen. En bij elke switch moeten de machines worden omgesteld. Dat kostte veel tijd. Vaak stonden lijnen twee derde van de tijd ‘in de wacht.’ En dat wilden we graag anders zien…”

De vraag was ‘hoe’, want een relatief kleinschalig productieproces lijkt een voordeel, maar brengt paradoxaal genoeg juist uitdagingen met zich mee. “De zadenindustrie is een nichemarkt. Er bestaan eigenlijk geen standaarddoplossingen voor ons type processing vraagstukken. Tuurlijk, er zijn grote spelers die de foodsector bedienen, maar als wij daar onze business case voorleggen, krabben die zich ook achter de oren. Wij hebben dus behoefte aan technische partners die vanaf de start met ons mee willen en kunnen denken.” Sinds begin 2020 zit Pro-Fa bij Rijk Zwaan aan tafel. Ron: “We zochten een partij om, samen met engineering partner VME, een verpakkingslijn voor gepileerde sla op te zetten.” Gepileerde sla? “Slazaad is klein en naaldvormig. Daardoor is het een lastig product om machinaal te zaaien. Om dat toch mogelijk te maken, wordt het zaadje gepileerd; verpakt in een bolletje klei. Pro-Fa heeft het Line Management System (LMS) voor deze blikkenlijn ontwikkeld, zodat het hele proces geautomatiseerd verloopt. Een complex project, want het gaat om meerdere machines van verschillende leveranciers die allemaal centraal moeten worden aangestuurd.”

Feiten & Cijfers

  • Elk verpakt blik bevat 5.000 of 25.000 zaden.
  • De nieuwe verpakkingslijn produceert tot 24 blikken per minuut.
  • Rijk Zwaan produceert meer dan 25 soorten gewassen en meer dan 1500 rassen.
  • Rijk Zwaan verkoopt deze zaden wereldwijd in circa 30 verschillende landen.
  • Rijk Zwaan is een sterk familiebedrijf met 3600 medewerkers dat voor 90% in handen is van drie families. De overige 10% is eigendom van medewerkers.

Tijdwinst door slimheid

Met de nieuwe verpakkingslijn is het LMS aan zet. ”De batchdata – wat gaan we wanneer en in welke hoeveelheid produceren? – wordt automatisch vanuit het ERP ingelezen en gecommuniceerd naar de individuele machines. Als we een batch van 250 blikken gaan draaien, weet het LMS wat welke machine op welk moment moet doen. Wat wordt het tempo? Hoe gaan we om met een blik dat afgekeurd wordt? Welk label moet erom? En in welke taal? Alles is nu aan elkaar geknoopt. Daarmee is de oplossing veel slimmer dan conventionele lijnen. Dat levert tijdswinst op.

 Onze vorige blikkenlijn stond bijna twee derde van de tijd stil, namelijk bij elke batch wisseling. Voorheen ontbrak een integrale lijnbesturing, daardoor moest de operator diverse machinedelen opnieuw instellen en inregelen. Nu is die downtime beperkt tot een derde van de tijd. En dat is mede te danken aan de expertise van Pro-Fa. Je hebt partijen nodig die meedenken en flexibel zijn. Daar hebben we in Pro-Fa een goede aan, ook wat betreft overleg met leveranciers en het implementeren op de werkvloer. De samenwerking hebben we als heel prettig ervaren.”

productielijn rijk zwaan

R&D Intensief

Het duurt gemiddeld zes tot zestien jaar voordat een nieuw groenteras op de markt komt. Ron: “Als je planten kruist, moeten de nakomelingen groeien en vruchten krijgen. Daarna moet het resultaat worden beoordeeld en start het wachten opnieuw. Vaak gaan er wel acht generaties overheen. Rijk Zwaan investeert jaarlijks zo’n 30% van haar omzet in Research & Development. Hiermee behoren wij tot de meest research intensieve bedrijven van Nederland. We staan dus in hetzelfde rijtje als de ASML’s van deze wereld.”

Digitalisatiedrive

En de toekomst? “We breiden uit. Zo bestaan er plannen om meer lijnen met een LMS uit te rusten, ook door bestaande oplossingen te retrofitten. Bovendien openen we een nieuwe productiehal, direct naast ons hoofdkantoor. Hard nodig, want als je nu een machine wilt plaatsen, moet je die met een schoenlepel het gebouw in zien te krijgen. Samen met Pro-Fa onderzoeken we hoe we de verdere digitalisering en automatisering van onze productieprocessen vorm kunnen geven, zodat we data leidend kunnen maken en nog meer zicht en grip op de productieomgeving krijgen. Kijk, we zijn als bedrijf snel en organisch gegroeid, net als onze productieprocessen. Daardoor ontstaat steeds meer de behoefte om de volgende stap in industriële automatisering te gaan maken.”